Where flames get higher and rewards get bigger!

Chimichurri

50
Chimichurri is een veelzijdig kruidenmengsel met zijn oorsprong in Argentinië en Uruguay, maar inmiddels populair in het grootste deel van Zuid-Amerika. Chimichurri wordt niet zoals je misschien zou verwachten gebruikt als marinade, maar juist om over vlees of groenten te gieten nadat deze zijn bereid. Vooral in combinatie met rundvlees kom je dit kruidenmengsel veel tegen, maar het smaakt ook uitstekend bij gegrilde groenten zoals paprika of aubergine.

Wat is chimichurri?

Waar de naam precies vandaan komt is niet exact bekend, maar de meeste waarschijnlijke betekenis is “mengsel” of “mengelmoes”. Er zijn verschillende varianten op dit recept, maar de basis bestaat vrijwel altijd uit peterselie, oregano, knoflook, olie en azijn. Dit klinkt als een marinade, maar het wordt gegeten als saus. Chimichurri heeft een heel eigen smaak: kruidig, vaak pittig en met een zuurtje. Dit maakt het een veelzijdige toevoeging voor je gerecht, maar let wel op. Niet iedereen houdt van de uitgesproken smaak van chimichurri. Wees conservatief met het toevoegen van azijn, rode peper en knoflook zodat het niet te scherp van smaak is. Minder elegant, maar eigenlijk net zo handig: serveer de chimichurri apart zodat je gasten zelf de hoeveelheid kunnen kiezen.

Chimichurri combineren

Chimichurri wordt in Zuid-Amerika vooral gegeten met gegrild (rund)vlees, maar smaakt ook met andere gerechten uitstekend. Combineer chimichurri bijvoorbeeld met:
  • Gegrild rundvlees
  • Gegrilde vis
  • Gegrilde groente (bijv. aubergine of paprika)
  • Empanadas
  • Dip met platbrood
Chimichurri met gegrilde aubergine
Chimichurri met gegrilde aubergine

Chimichurri zelf maken

Chimichurri kun je gemakkelijk zelf maken. De ingrediënten doe je bij elkaar en je hakt ze grof, bijvoorbeeld met een keukenmachine of staafmixer. Let op: je wilt een grof mengsel, dus maal het niet tot puree. Zo komen de smaken beter tot hun recht en het ziet er een stuk smakelijker uit. Je kunt chimichurri ruim van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Extra handig aan het zelf maken is dat je zelf de smaakaccenten kunt kiezen. Er zijn namelijk enorm veel verschillen in de samenstelling van ingrediënten omdat iedere regio een eigen variant heeft. Ga je zelf aan de slag dan kun je zelf kiezen hoe pittig of zuur je chimichurri is. In het recept hieronder hebben we gekozen voor een meer klassieke variant van chimichurri met peterselie, oregano, rode wijnazijn, olijfolie en rode peper. Deze variant is al lekker van zichzelf, maar biedt ook verschillende mogelijkheden om uit te breiden en variatie toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld ook eens limoensap toe te voegen, of vervang de rode wijnazijn door balsamico azijn. In plaats van verse oregano te gebruiken kiezen we voor gedroogde oregano. De blaadjes verse oregano van de takjes rissen is nogal een klus, en met gedroogde oregano smaakt het ook hartstikke goed. Wel hebben we rode pepers gebruikt, maar wil je een extra shortcut gebruik dan een theelepel sambal.
Chimichurri uitgelichte afbeelding

Chimichurri

Maak met dit recept eenvoudig zelf een heerlijk chimichurri mengsel naar Argentijns recept. Kruidig, fris, pittig, zuur, chimichurri biedt een veelzijdige smaakbeleving. Lekker met rundvlees of gegrilde aubergine.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Zuid-Amerikaans
Porties 4 porties
Calorieën 125 kcal

Benodigdheden

  • 1 Scherp mes
  • 1 Keukenmachine/staafmixer (Optioneel)
  • 1 Kom
  • 1 Vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 4 eetlepels Olijfolie
  • 1,5 eetlepel Rode wijnazijn
  • 12 gram Verse peterselie
  • 3 gram Gedroogde oregano
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 halve Kleine rode peper - Meer of minder naar smaak
  • 1 theelepel Zeezout
  • Zwarte peper - Naar smaak

Instructies
 

Voorbereiden

  • Pel de knoflook en was de peterselie en rode peper.
  • Hak de peterselie en rode peper grof.

Bereiden

  • Voeg alle ingrediënten samen en hak ze grof met een staafmixer of keukenmachine. Zijn deze niet voorhanden dan kun je de ingrediënten ook grof hakken met een mes en daarna mengen in een kom.
    Let op: maak een grof mengsel, geen puree.
  • Laat het mengsel rusten zodat de olie goed alle smaken opneemt.
  • Dek af met plasticfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notities

Tips:
Lekker met gegrild vlees of gegrilde groenten.
Is de knoflook die je gebruikt heel scherp, voeg dan naar smaak een kleinere hoeveelheid toe zodat het mengsel niet te scherp wordt. Je eet het namelijk rauw.
Maak een grof mengsel, geen gladde puree.
Je kunt ook zonnebloemolie, of een andere oliesoort gebruiken, maar olijfolie past goed bij het smaakprofiel.
Om tijd te besparen kun je ook sambal gebruiken in plaats van een verse rode peper.
De hoeveelheden in het recept zijn een uitgangspunt: voeg naar smaak meer of minder toe. Proef goed tijdens het bereiden, je wilt een mooie balans tussen kruidig, fris, pittig en zuur.

Voedingswaarden

Calorieën: 125kcal
Trefwoord Kruidenmengsel, Saus
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Deel je bevindingen met alle kamado chiefs!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept