Where flames get higher and rewards get bigger!

Top 10 Beginnersfouten met de Kamado (en hoe je ze voorkomt)

32

Inhoudsopgave

Een kamado is een geweldig stuk gereedschap voor elke BBQ-liefhebber. Maar als beginner kun je zomaar tegen een paar valkuilen aanlopen. Geen zorgen, we hebben de 10 meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet en geven je meteen de oplossing erbij. Zo sta je direct steviger in je schoenen (of beter gezegd, bij je kamado)!

1. Te weinig geduld bij het aansteken

Veel beginners gooien hun vlees erop zodra de eerste hitte voelbaar is. Fout! Een kamado heeft tijd nodig om op temperatuur te komen en te stabiliseren. Oplossing: Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes, wacht minimaal 15-20 minuten tot de houtskool goed brandt en de temperatuur stabiel is.

2. De luchtregelaars niet goed afstellen

Als je de luchttoevoer te veel openzet, schiet de temperatuur omhoog. Te weinig lucht en je komt niet op temperatuur. Oplossing: Leer werken met de schuiven. Begin met beide open, en knijp langzaam af tot de gewenste temperatuur bereikt is.

3. Goedkoop houtskool gebruiken

Slechte houtskool betekent veel rook, slechte verbranding en een vieze smaak. Oplossing: Gebruik altijd hoogwaardige houtskool van hardhout, zoals eiken of beuk. Vermijd briketten!

4. Te veel rookhout gebruiken

Meer rook = meer smaak? Helaas, te veel rookhout maakt je gerecht bitter. Oplossing: Begin met een klein blokje of een paar snippers rookhout en bouw het langzaam op.

5. De deksel te vaak openen

Elke keer dat je de deksel opent, verstoort het de temperatuur en verlengt het de kooktijd. Oplossing: “If you’re looking, you ain’t cooking!” Gebruik een thermometer en open de deksel alleen als het echt nodig is.

6. Geen gebruik maken van een kernthermometer

Op gevoel koken kan, maar een kernthermometer geeft je zekerheid. Oplossing: Investeer in een goede thermometer en meet altijd de kerntemperatuur van je vlees.

7. Geen hittebestendige handschoenen dragen

Een kamado kan extreem heet worden. Verbrande vingers zijn geen pretje. Oplossing: Gebruik hittebestendige handschoenen voor veilig werken.

8. Geen plate setter of hitteschild gebruiken voor indirect grillen

Veel beginners grillen alles direct, wat vaak resulteert in verbrand vlees. Oplossing: Gebruik een plate setter of hitteschild voor low & slow bereidingen.

9. Niet goed inbranden en schoonmaken

Een kamado moet je goed inbranden en onderhouden. Oplossing: Brand je kamado voor het eerste gebruik goed in en borstel na elke sessie je rooster schoon.

10. Geen geduld bij low & slow bereidingen

Bij slow cooking willen veel beginners de temperatuur opschroeven uit ongeduld. Oplossing: Vertrouw op je kamado en laat het vlees de tijd nemen. Goed BBQ’en is een kwestie van geduld.

Met deze tips maak jij niet dezelfde fouten en kun je optimaal genieten van je kamado. Ready to grill? 🔥🍖

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Kamado Chiefs © Copyright 2024
Close