Als je op een kamado eten wilt bereiden, is het belangrijk om de juiste houtskool te kiezen en bepaalde soorten te vermijden. Hier zijn de soorten houtskool die je moet vermijden.
Houtskool met chemische toevoegingen
Houtskool met chemische toevoegingen kan giftige dampen produceren die door het eten worden opgenomen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien bederven deze toevoegingen de natuurlijke smaak van je gerechten. Het gebruik van dergelijke houtskool is ook slecht voor het milieu, omdat het schadelijke stoffen uitstoot en vaak niet duurzaam wordt geproduceerd. Daarnaast zorgt het voor een onvoorspelbare verbranding, wat stabiel koken op een kamado bemoeilijkt. Waar moet je op letten?
Geperste briketten met chemische toevoegingen. Briketten bevatten vaak chemische bindmiddelen. De briketten bestaan vaak uit restjes houtskool waarbij een bindmiddel nodig is om ervoor te zorgen dat de briket niet uit elkaar valt. Ook wordt er soms aanmaakvloeistof toegevoegd. De briketten branden dan sneller, maar deze stoffen wil je niet in je eten hebben.
- Houtskool van onbekende oorsprong. Sommige goedkopere houtskoolsoorten bevatten hout van onbekende of onethische oorsprong, zoals afvalhout of hout dat chemisch behandeld is (bijvoorbeeld gelakt of geïmpregneerd). Deze soorten kunnen giftige dampen afgeven. Lees altijd goed de verpakking voordat je houtskool koopt!
- Houtskool met een sterke geur of vreemde kleur. Houtskool met een onnatuurlijke geur (bijvoorbeeld chemisch of rokerig kunstmatig) of een vreemde kleur kan ongewenste stoffen bevatten die je voedsel beïnvloeden of schadelijk kunnen zijn. Helaas kan het ook bij de betere merken soms voorkomen dat er een batch slechte houtskool is geproduceerd.
Houtskool met hoge asproductie
Goedkope houtskool met vulstoffen zoals zand of kalk produceert veel as. Dit kan de luchtstroom in je kamado blokkeren en de temperatuurregeling bemoeilijken. Sommige vind je ook briketten die zijn gemaakt van zaagsel of houtresten gemengd met vulstoffen zoals zand of kalk. Deze branden niet efficiënt, produceren veel as en geven weinig warmte af. Probeer dus altijd een puur product te kopen.
Te kleine stukjes houtskool
Kleine stukken of houtskoolstof branden snel op en produceren niet genoeg warmte. Gebruik liever grote stukken (lump charcoal), omdat die langer en gelijkmatiger branden. Je kunt het beste even online reviews van houtskoolsoorten bekijken om te achterhalen welke verpakkingen vaak goede stukken bevatten. Helaas kun je soms pech hebben, ook bij goede merken, maar dan heb je vast een indicatie.
Houtskool met een lage energiewaarde
Sommige houtskoolsoorten bevatten zachthout of ongekoold materiaal, waardoor ze sneller opbranden en minder warmte produceren. Dit maakt het lastig om lange sessies op je kamado te doen. Ga liever voor houtskool gemaakt van hardhout.
Welke houtskool is dan wel goed?
Let op het volgende als je op zoek bent naar goede houtskool:
- Kies een puur product zonder chemische toevoegingen.
- Ga voor hardhout, zeker bij langere sessies.
- Let op keurmerken zoals het FSC-keurmerk voor duurzaam hout.
- Let op de herkomst. Is de oorsprong onbekend dan is er kans op afvalhout.
- Zoek naar houtskool met mooie grote kolen.
Meer tips kun je lezen in ons blog over de beste houtskool voor de kamado.