Zodra de temperaturen stijgen en de avonden langer worden, is de kamado dé plek waar buiten koken en ontspannen samenzijn samenkomen. De combinatie van directe hitte, rook en gecontroleerde garing maakt deze keramische barbecue ideaal voor zomerse gerechten vol smaak. Of je nu kiest voor licht gegrilde groenten, fris gemarineerde vis, sappige spiesen of een verrassend bijgerecht van de grill – de kamado geeft elk gerecht net dat beetje extra. In dit overzicht vind je zomerse kamado recepten die passen bij het seizoen: fris, geurig, vol karakter en afgestemd op warme dagen.
Zomerse inspiratie
Zomerse smaken zijn meestal wat frisser, lichter en vaak meer gericht op balans tussen hartig, zuur, zoet en kruidig. Experimenteer bijvoorbeeld eens met de volgende smaken deze zomer:
- Citrus: frisheid en pit. Citroen, limoen, sinaasappel en yuzu geven direct een zomerse toets aan marinades, dressings en glazes.
- Zoet en fruitig, maar in balans. Fruit met hartig is een gewaagde combinatie, maar kan zeker in de zomer verrassend werken. Denk aan gegrilde ananas of perzik.
- Tropisch met een twist. Tropische smaken liggen voor de hand, maar voeg hier een extra laag aan toe door te spelen met rooksmaken en pittigheid van bijvoorbeeld chilipoeder.
- Caribische keuken. De Caribische keuken draait vaak om kruidigheid, frisheid, een beetje zoet, én grilltechnieken. Zomerse smaken en je kunt je helemaal uitleven op de temperatuurbeheersing.
- Sauzen & dips met karakter. Geef je klassiekers een zomerse touch door te variëren met sauzen en dips. Maak bijvoorbeeld eens een frisse avocado-limoencrème in plaats van standaard barbecuesaus.
Zomerse gerechten voor op de kamado
Tips en tricks voor de zomeravond
- Probeer ook eens zelf een mocktail te maken om je gasten te verfrissen.
- Haal vlees op tijd uit de koelkast maar leg het op een koele plek, zeker niet in de volle zon!
- Ga voor de ingrediënten van het seizoen zoals bijvoorbeeld: artisjok, aubergine, courgette, druiven, meloen, kersen of paprika.
- Begin op tijd aan de voorbereiding zodat je jezelf niet in het zweet staat te werken op het heetst van de dag.
- Bewaar bijgerechten, saus of marinades in afgesloten bakjes op een koele plek of in een koeltas.