Inhoudsopgave
Quebracho, Marabu, Black Wattle, big blocks, gewone kolen, restaurant kwaliteit, hardhout, kokos. In houtskool voor de kamado is heel veel keuze en het aanbod is niet overzichtelijk. Daar komt nog bij dat iedereen er een eigen mening op nahoudt. Wat is nou echt goede houtskool om te gebruiken in je kamado?
Wat is nu echt het verschil tussen de houtskoolsoorten?
Laat je niet gek maken. Veel beweringen over houtskool, ook van producenten, moet je met een korreltje zout nemen. Het gaat uiteindelijk toch vaak om persoonlijke voorkeuren en met de juiste techniek is er van bijna iedere soort houtskool wel iets te maken. Je keuze zou niet direct af moeten hangen van het type houtskool, maar van je voorkeuren bij deze factoren:
- Intensiteit van de rooksmaak. Sommige houtskoolsoorten geven een heel intense rooksmaak af aan je gerecht, anderen veel minder. Let op of de intensiteit bij je gerecht en je smaakvoorkeur past.
- Hoeveelheid ongewenste stoffen. Kies voor een puur product. Slecht hout of geknoei met chemische toevoegingen kan giftige, vieze smaken afgeven.
- Temperatuurcontrole. Goede kwaliteit houtskool geeft consistente hitte zodat je een gerecht perfect kan bereiden.
- Direct of indirect grillen. Sommige houtskool leent zich meer voor korte grillsessies, andere meer voor lang garen op lage temperatuur.
- Hoeveel as er achterblijft. Teveel as is onhandig, de kamado heeft maar een beperkte ruimte voor opvang. Voor lange sessies wil je houtskool waar niet teveel van achterblijft.
Ok, duidelijk, maar welke houtskool moet ik dan kiezen? Een paar opties vallen al af. De goedkope zakken bij de supermarkt of het tankstation zijn geen aanrader. Je weet niet wat erin zit, de kans op troep is groot. Ook zijn het vaak kleine brokken, niet handig voor lange sessies. Kies je voor een wat betere houtskool dan zit je meestal goed met temperatuur, puurheid en beperkte asresten. Helaas blijft er alsnog veel keuze over. Daarom hebben we een handige tool gemaakt die direct een aanbeveling geeft gebaseerd op jouw voorkeuren.
Veel gebruikte houtskoolsoorten overzicht
Acacia (ook wel Black Wattle)
- Neutrale smaak
- Zowel geschikt voor direct als indirect grillen
- Goede consistente hitte
Deze houtskool komt vooral uit het zuiden van Afrika. Acacia hout is hardhout met een hoge dichtheid waardoor het lang en goed heet brandt. Geeft een mooie gelijkmatige temperatuur. Deze houtskool is populair omdat het een milde rooksmaak afgeeft: geschikt voor de meeste gerechten en met een toegankelijk smaak. Vaak gecertificeerd hout.
Quebracho (steeneik)
- Intense rooksmaak
- Vooral geschikt voor indirect grillen
- Goede, langdurige hitte
Deze houtskool komt uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van zeer dicht hardhout. Hierdoor branden de kolen lang en heet. Dit maak quebracho houtskool ideaal voor lange grillsessies. De kolen geven een intense rooksmaak af aan je gerechten, volgens sommigen te intens. Ook zijn er op online forums klachten dat er petroleumsmaak vrijkomt bij het stoken. De smaak is dus niet altijd even toegankelijk. Let goed op de keurmerken, er is kans op ontbossing bij de productie van deze kolen.
Marabu
- Milde rooksmaak
- Vooral geschikt voor indirect grillen
Marabu houtskool komt vooral van Cuba. Marabu is een woekerende uitheemse struik die daarom veel gekapt wordt op het eiland. Omdat het om een snelgroeiende struik gaat zijn de kolen vaak wat kleiner en is er kans op vonken bij het stoken, vooral bij direct grillen. De houtskool geeft een milde rooksmaak af, met subtiel kruidige rook. Kan soms lastig zijn om aan te steken.
Europees eiken
- Milde rooksmaak
- Zowel geschikt voor direct als indirect grillen
Veel eikenhout voor de kamado komt uit Europa. Eikenhout is een harde houtsoort waardoor hij veel en lang warmte afgeeft. Wel geven acacia en quebracho vaak meer en langer warmte af. De houtskool geeft een milde rooksmaak af. Geschikt voor zowel direct als indirect grillen. Ondanks dat het hout uit Europa komt is dit niet altijd garantie voor duurzaam hout.
Binchotan
- Milde rooksmaak
- Vooral geschikt voor indirect grillen
Binchotan is Japanse houtskool op traditionele wijze geproduceerd. Het brand puur, zeer lang en zeer heet, dus vooral geschikt voor indirect grillen. Let op: deze houtskool kan zulke hoge temperaturen bereiken dat het te heet wordt in je kamado. Houd de temperatuur dus altijd goed in de gaten. Nog een nadeel: deze houtskool is zeer aan de prijs. Geen toegankelijke optie.
Van veel houtskool soorten wordt beweerd dat het bepaalde aroma’s af zou geven: aards, kruidig, zoet. Hier zit wel iets in, maar vaak is het effect zo subtiel dat je dit bijna niet proeft. Wil je spelen met aroma’s via je vuur dan heeft het meer effect om met rookhout te experimenteren. Wel heeft de houtskool keuze veel effect op de rooksmaak die je gerecht krijgt.
Prijzen vergelijken
De prijzen voor kamado houtskool verschillen enorm. Bij de bouwmarkt of buurtsuper beginnen ze soms al met een euro de kilo, maar je hebt ook premium geïmporteerde houtskool die 10x zo duur is. Het lijkt dan verleidelijk om gewoon bij de toko op de hoek of bij het tankstation even snel een zak te halen maar let op: goedkoop is bijna altijd duurkoop. Niet alleen vanwege de kwaliteit die je krijgt, maar ook kun je met goede houtskool vaak wat langer stoken. Je hebt er dus vaak minder van nodig. Ons advies is dus eigenlijk altijd om net even iets meer te investeren zodat je goede kolen hebt. Hieronder een overzicht van gemiddelde prijzen van een aantal merken (op het moment van schrijven, per kleine zak):
Merk houtskool | Gemiddelde prijs (per kg) |
---|---|
AH en Jumbo Huismerk | €1,50 |
Weber Houtskool | €2,40 |
Dammers Houtskool | €2,40 |
Welkoop Marabu | €2,40 |
BestCharcoal Birch & Oak | €2,50 |
Black Ranch Quebracho | €2,50 |
The Bastard Houtskool | €2,60 |
Kamado Joe Houtskool | €3,10 |
Big Green Egg Houtskool | €4,10 |
Type hout | Gemiddelde prijs (per kg) |
---|---|
Acacia (Black Wattle) | Vanaf €2-3 |
Quebracho | Vanaf €2-3 |
Marabu | Vanaf €2-3 |
Eiken | Vanaf €2-3 |
Binchotan | Vanaf €6-10 |
Let hierbij op. Grote merknamen zijn niet direct garantie voor kwaliteit. Veel kamado merken brengen hun eigen zakken op de markt om een graantje mee te pikken. Over het algemeen hebben de grote merken goede reviews, maar bijvoorbeeld van de Big Green Egg, die toch wel aan de prijs zit, komen regelmatig meldingen binnen van niet geheel verkoold hout in de zak. Ook kun je pech hebben en een mindere batch treffen van een doorgaans goede producent.
Populaire kamado houtskool
- Direct en indirect grillen
- Neutraal rookprofiel
- Grote kolen
- Direct en indirect grillen
- Kruidig rookprofiel
- Soms lastig aan te steken
- Direct en indirect grillen
- Sterke rooksmaak
- Lange brandduur
- Direct en indirect grillen
- Sterke rooksmaak
- Lange brandduur
- Direct en indirect grillen
- Europese houtmix
- Kolen wisselende grootte
- Direct en indirect grillen
- Neutrale rooksmaak
- Makkelijk aansteken
De beste houtskool voor de kamado?
Wat is dan de beste houtskool voor de kamado? Je wilt een puur product, zonder troep, mooie gelijke, niet te kleine kolen. Investeer dus altijd in kwaliteit. Verder gaat het vooral om persoonlijke voorkeuren en wat je gaat bereiden: veel of weinig rooksmaak en direct of indirect grillen. Er is dus niet één goed antwoord.
Als we toch een aanbeveling moeten doen, ga dan voor acacia houtskool van een goed merk. Je kunt dan aan de slag met zowel direct grillen als langzaam garen met kolen die goed, lang een mooi consistent hitte afgeven. Ook is de afgegeven rooksmaak niet te scherp. Je kunt er alle kanten mee op en je kunt er gemakkelijk gerechten perfect mee bereiden. Wil je iets spannenders dan kun je de quebracho of marabu proberen, maar met de acacia zit je eigenlijk altijd wel goed.
TIP: Koop kolen rechtstreeks in de winkel in plaats van online bestellen. Het verzendingsproces zorgt er vaak voor dat de kolen kleiner worden.
Veelgestelde vragen
Hout van hoge dichtheid geeft vaak houtskool die lang en heet brand. Hoge dichtheid is echter geen garantie hierop. De samenstelling van het hout is namelijk ook belangrijk: stoffen die van nature in het hout voorkomen beïnvloeden het verbrandingsproces. Ben je op zoek naar houtskool die goed lang brandt, ga dan eerst af op de reviews.
Hoeveel houtskool je nodig hebt hangt af van de grootte van je kamado, de kolen die je hebt aangeschaft en of je even kort wilt grillen of juist een zeer lange low and slow sessie gaat goed. Gemiddeld past er zo’n 2-5kg houtskool in een kamado. Heb je echter kolen die snel opbranden dan zul je soms bij moeten vullen bij langere sessies. Houtskool blijft lang goed, dus het is slim om minstens tien kilo op voorraad te hebben.
Briketten hebben niet de voorkeur voor in een kamado. Het kan zeker, maar briketten hebben een aantal nadelen t.o.v. houtskool. Met houtskool kun je de temperatuur namelijk vaak veel beter reguleren. Ook zitten er in briketten vaak kunstmatige toevoegingen die een vieze smaak afgeven.